Στις 27 Μαρτίου πήγαμε στην Κουλούρα όπου παράγεται το ακτινίδιο. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε την αποθήκη από μέσα και να επισκεφτούμε το ψυκτικό κατάστημα. Μάθαμε πώς καλλιεργείται το ακτινίδιο και τη σημασία της παραγωγής του στην Ελλάδα.

Προέλευση

Το ακτινίδιο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές με κάθε εποχή. Είναι ένα φρούτο που προέρχεται από την Κίνα. Το όνομά του παραπέμπει στο πτηνό που δεν πετάει από τη Νέα Ζηλανδία, επειδή εκεί ξεκίνησε η εντατική καλλιέργειά του.

Εφαρμογή

Το ακτινίδιο υποστηρίζει το ανοσοποιητικό, βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερόλης και της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Είναι πλούσιο σε πολλές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, μεταξύ των οποίων βιταμίνη C, κάλιο και διαιτητικές ίνες. Είναι ιδανικό για διάφορα είδη σαλατών και γλυκών και εναρμονίζεται τέλεια με τη γεύση του κρέατος. Τις περισσότερες φορές τρώγεται ωμό, αλλά μπορεί επίσης να μεταποιηθεί σε μαρμελάδες, χυμούς ή αφρώδη κρασιά.

Γεύση και εμφάνιση

Το ακτινίδιο έχει καφέ δέρμα καλυμμένο με τρίχες, έχει ζουμερή, πράσινη σάρκα με υφή σαν ζελέ. Μέσα περιέχει πολυάριθμους καφέ σπόρους. Το ακτινίδιο έχει ελαφρώς ξινή γεύση, ενώ η ώριμη μορφή του είναι πιο γλυκιά και δροσιστική.

Καλλιέργεια

Είναι φυτό δίοικο, δηλαδή φυτό στο οποίο πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα είδος λουλουδιών, πχ θηλυκό. Για να πάρουμε καρπούς, πρέπει να φυτέψουμε φυτά με αρσενικά και θηλυκά άνθη. Είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί η σωστή υγρασία του εδάφους. Κάνουμε κοψίματα το χειμώνα, τον Ιούνιο και στις εναλλαγές Ιουλίου και Αυγούστου. Κόψτε τα στελέχη στη βάση. Είναι σημαντικό να προστατεύετε τους θάμνους από τον άνεμο, γιατί το ακτινίδιο έχει πολύ λεπτό δέρμα που μπορεί εύκολα να καταστραφεί. Θα πρέπει να γονιμοποιούνται δύο φορές το χρόνο. Το ακτινίδιο μπορεί να αποθηκευτεί για 6 μήνες, διάστημα κατά το οποίο δεν χάνει τη θρεπτική του αξία.