Προέλευση

Ο γύρος προέρχεται από το τουρκικό πιάτο κεμπάπ, που αναπτύχθηκε τον 19ο αιώνα στην πόλη της Προύσας. Οι Έλληνες τροποποίησαν ελαφρώς τη συνταγή αλλάζοντας τα μπαχαρικά και εμπλουτίζοντας την με χοιρινό.

Τι είναι το γυροσκόπιο;

Ο γύρος είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της ελληνικής κουζίνας. Ένα από τα πιο δημοφιλή και φθηνότερα πιάτα fast food στην Ελλάδα. Το κρέας αυτό ψήνεται σε μεγάλη σούβλα, με καλοριφέρ ηλεκτρικά ή αερίου, περιστρεφόμενα, συνήθως ηλεκτρικά, γύρω από έναν κάθετο άξονα. Το χοιρινό ζαμπόν χρησιμοποιείται συνήθως για την παρασκευή γύρου. Επιπλέον, συνηθίζεται επίσης ο γύρος κοτόπουλου, πρόβειου και μοσχαρίσιου. Αφού φτάσει σε ετοιμότητα κατανάλωσης, κόβεται σταδιακά με ένα μακρύ μαχαίρι ή ένα ειδικό ηλεκτρικό μαχαίρι ως φέτες μήκους πολλών εκατοστών. Συνήθως σερβίρεται ως φαγητό σε πακέτο με μερικές φέτες ντομάτας και σπιτικές πατάτες. Από πάνω με σάλτσα Τζατζίκι. Τυλιγμένο σε πίτα.

Τι είναι η σάλτσα Τζατζίκι;

Το ελληνικό ντιπ χρησίμευε ως συνοδευτικό σε ψητά, τηγανητά, ψητά ή σερβιρισμένο μόνο του ως ντιπ. Μπορεί να καταναλωθεί και με ψωμί στο φούρνο.
Αποτελείται απο:

Γύρος στην εκδοχή του εστιατορίου.

Στην εκδοχή του εστιατορίου, ο γύρος σερβίρεται με χωριάτικη σαλάτα, εκτός Ελλάδας γνωστή και ως ελληνική σαλάτα. Η πίτα ψήνεται συχνά πιο δυνατά, κατά προτίμηση αν σε σχάρα στα κάρβουνα, συνήθως με λάδι και ρίγανη, μπορεί να γίνει τραγανή και μετά να κοπεί σε πολλά κομμάτια. Αυτή η έκδοση είναι συνήθως τουλάχιστον δύο φορές μεγαλύτερη, μπορεί να είναι ελαφρώς πιο πλούσια σε συστατικά και είναι τουλάχιστον τρεις φορές πιο ακριβή από την έκδοση σε πακέτο.

Παραδοσιακή συνταγή γύρου
Μαρινάρω:

Σάλτσα Τζατζίκι:

Συστατικά:

Πού μπορείτε να δοκιμάσετε γύρο;

Μπορείτε να το δοκιμάσετε στα περισσότερα ελληνικά fast food και τοπικά εστιατόρια με ελληνική κουζίνα.